Selülit mezoterapisi
SELLÜLİT: 3 ana sorun içeren bir BAĞ VE YAĞ DOKUSU İLTİHABIDIR.
- Hormonal ve diğer faktörlere faktörlere bağlı LENF DRENAJ sorunu ile beraber
- ÖDEMLİ ŞİŞKİN yağ dokusu arasına yerleşmiş
- Fibrotik sertleşmiş, kalınlaşmış ve kırılmış bağ doku BANTLAR mevcuttur. Şişkin yağ kitleleri ve sert bağ dokusunun beraber tedavi edilmesi gerekir.
SELLÜLİT MEZOTERAPİSİ: Sellülit mezoterapisi 3 ana probleminde çözümünü içermelidir. Dolaşım bozukluğu, yapısı bozulmuş ödemli aşırı yağlanma bölgesi, ödemli şişkin yağ dokusu arasına yerleşmiş sertleşmiş fibröz bantlar
- Lenf – kan dolaşımını sağlayan dolaşım düzenleyici mezoterapi, Lenf dranaj, Andülasyon
- Yağları parçalayan biolipoliz-lipaz-Radyofrekans
- Portakal kabuğuna neden olan sert fibröz bant parçalanışı –kollajenaz- Radyofrekans kanül
Selülitin Nedenleri Nelerdir?
- Hormonal nedenler (20 yaş üstü kadınların% 85-98’ini etkiler.)
- Genetik
- Çevresel faktörler
- Kas – bağ dokusu zayıflıkları
- Dolaşım sistemi bozuklukları
- Beslenme bozuklukları: (Aşırı karbonhidrat, şeker, işlenmiş endrüstriyel gıda, rafinerize yağ..)
- Kafein
- Alkol
- Hareketsizlik
- Enflamasyon
SELÜLİT EVRELERİ:
- EVRE I: Ödem evresi
Kan – lenf mikrosirkülasyon (dolaşım) bozuktur. Yağ hücrelerinin arası boşluğa basınç artışı sonucu sıvı ve toxinler sızmaya başlar, ödem oluşur. Bu evrede yağ dokusunda sadece hafif bir ödem hali mevcuttur. Ödem yağ hücre fonksiyonlarını giderek bozar. Hasta yatarken ya da elle sıkıldığında sellülit portakal kabukları görülmez.
- EVRE II: Retiküler fibril hipertrofi evresi
Mikrosirkülasyon (dolaşım) bozukluğu yanında yağ hücrelerinin büyümesi – yığılması ve ağsı yapıda retiküler fibrillerin kalınlaşması sarmallanması başlamıştır. Cilt altı kalınlık artmış, fibröz bantlarda ki kalınlaşma ve parçalanma artmıştır. Fibröz bantların yağ doku aralarından cilde uzanır cildi portakal kabuğu gibi aşağıya çeker. Bantların cildi aşağı çektiği yerler çukur diğer yerler ise deri çıkıntıları şeklinde görülür. Bu çıkıntılar cildin portakal kabuğu görüntüsünden sorumludur. Bu evrede kişi yatarken anlaşılmaz ancak elle sıkıldığında portakal kabuğu oluşmaya başlamıştır.
- EVRE III: Kapsül ve mikronodüller evresi
Yağ hücrelerinin etrafını saran fibrillerin sayıca artması ve genişlemesi nedeniyle mikronodüller oluşmuştur. 3. evre kişi ayaktayken de portakal kabukları şeklinde görüntüye sahiptir.
- EVRE IV: Kapsül, mikro ve makronodüller evresi.
Büyük yağ hücreleri ve yağ birikmeleri, küçük fibril kapsüllerinin içine hapsolmanın haricinde makronodüller şeklinde de fibril ağlarıyla sarılmıştır. Kişi ayaktayken büyük portakal kadar yağ dokulara ve çok derin portakal kabuğu görüntüsüne sahiptir.
Selülit olmayan ve selülit olan bir kadında deri altı bağ dokusundaki değişimin grafik gösterimi. Tüm kadınlarda, fibröz septa genellikle cilt yüzeyine dik açılardadır. Selülitte, bunlar boyut olarak değişkendir, kalınlaştırılmıştır ve parçalanmıştır. Kalınlaşmış fibröz septa, cildin kas lifi içine çekilmesine neden olur ve çirkinliğe neden olur.
Selülit (Ginoid Lipodistrofi = GL), 20 yaş üstü kadınların% 85-98’ini etkiler.
Selülit Nasıl Oluşur?
Selülit histogenezi. Selülitin patofizyolojik genleşmesiyle ilgili olarak, selülitin, normal dokuda (solda) ilerleyen periferik dolaşım yetmezliği ve metabolik yetmezlik ile bağlantılı olarak adipoz hücrelerin (merkez) çevresinde fibroblastların çoğalmasıyla ortaya çıkan bir durumu temsil ettiği düşünülmektedir. Adipoz dokuda (ortada) metabolik yetmezliği ilerletmek ve nihayetinde çevre dokularda adipoz doku dejenerasyonu ve ileri fibrozis.(sağda).
Cilt altında (subcutanöz) yağ dokusunun genişlemesi, yağ hücreleri arası ödem, fibrotik bantlaşmalar ve bunların nodülleşmesi halidir.
- Mikrosirkülasyon bozulur.
- Lenfatik dolaşımı bozar,
- Bozulmuş kan ve lenfatik dolaşım sonucu
- Lenfatik dolaşımın bozulmasıyla birlikte dokularda hücreler arası mesafelerde yağlarda birikmeye başlar. Bu birikim ve ödem hücre fonksiyonlarını da bozar.
Yağ hücrelerinin giderek büyümesi, akımı iyice bozarak yağ hücrelerinin birikimini artırır. - Cilt altı kalınlığının artması sonucu fibröz bantlar kısa kalır yağ birikimleri yer yer cildin dışarıya çıkıntılar yapmasına neden olur. Bu çıkıntılar cildin portakal kabuğu görüntüsünden sorumludur.
- Selülitler yağ birikiminin giderek artması sonucu her geçen gün artık tedavisi zor bir hal almaya başlar.
- Yağ birikimleri ve sellülitin artması ağrıya, kas – eklem fonksiyonlarında azalmaya, sırt ve bel ağrılarına, çabuk yorulmaya, varisler ve cilt deformasyonlarına, doku sarkmalarına, cilt çatlaklarına yol açarak kişinin psikososyal yapısını da bozmaya başlar.
Kısacası sadece bir kozmetik problem olarak başlayan selülit ,ilerlemesi durdurulmadığında artık geriye dönüşü imkansız, bir hastalık gibi karşımıza çıkar. Kilo verme ve diyetle sadece cildin daha alt katmanlarındaki yağların erimesi sağlanabildiğinden selülit tek başına diyet ve sporla tedavi edilemez. Çoğunlukla kadınlarda görülür, en çok bacak ve kalçalarımızda ortaya çıkar. Erkeklerde ise yağlanmanın daha fazla olduğu karın ve bel yanlarında görülebilir. Sellülit yağ fazlasının olduğu bölgelerde daha yoğun olmakla beraber, selülit oluşması için kilo fazlanızın olmasına gerek yoktur. Selülitli kısım cildin diğer bölgelerine göre daha beyazdır ve soğuktur. Ağrıya daha duyarlıdır.
SELÜLİT TEDAVİSİ
***SELÜLİT MEZOTERAPİSİ
- Sellülit tedavisinde yağları biolipoliz – lipaz
- Lenf-kan dolaşımını dolaşım düzenleyiciler
- Sert bağ dokunun oluşturduğu Portakal kabuğuna neden olan fibröz bantlar kollajenaz enzimi ile parçalanır.
BİOLİPOLİZ: Fosfotidilkolin, Karnitin, Silorg gibi ilaçlarla yapılılır. Mutlaka derin yağ dokusuna yapılmalıdır.
***RADYOFREKANS KANÜL MEKANİK BANT KESİSİ – RF KILICI:
Radyofrekans enerjisinin ve kanül uygulamasının birleştirilmiş halidir. Selülitli dokuda tedavilerin başarısız olmasına sebep olan ya da tedaviye rağmen hızla tekrar selülitin oluşumunu sağlayan bir türlü ortadan kaldırılamayan fibrotik bantlardır.
Selülitli dokuda oluşmuş olan fibrotik bantlar, deri altına alt tabakalara doğru uzanan ip şeklindeki yapılardır. Selülit tedavisinde amaç bunları ortadan kaldırmaktır.
Selülitli alana önce lokal anestezi uygulanır. Tek bir noktadan kılavuz bir iğne yardımıyla deri altına geçilir. Sonrasında kanülü deri altına geçirilir. Deri altında ilerlerken selülite sebep olan fibrotik bantları kanüle takılır. Kanül ucundaki Radyofrekans enerjisi ile bantlar kırılır.
Sellülitten BASİT BİR BANT KESME yöntemi ile kurtulabilirsiniz.
Cihazın kesme kenarları cildin yüzeyine paralel tutularak, endeks parmak ucunu cihazda tespit edilen oluşum ile temas halinde tutar (A). Cihaz, çukurlaşmanın (B) yan kenarından yaklaşık 60 ° ‘lik bir açıyla 5 mm yerleştirilir. Hareket, harekete karşı daha fazla direnç olmadığında algılanan hipodermise (C) kadar devam eder. Operatör cildin yüzeyine paralel, yanal ve ileri hareket eden dairesel hareketler (saat yönünde ve saat yönünün tersine) yapar. Doktor, hipertrofik septanın kesilmesini kolayca algılar.
Sellülit bantları ayakta işaretlenir.
