Site içeriğinin kopyalanması engellenmiştir. Site içeriği telif hakkına sahip olabilir.  

Gıda İntolerans Testi

Gıdalar tam olarak sindirilmediğinde çözülmemiş proteinler bağırsaklardan emilip, gıda intoleransına yol açabilir. 

  • Gıdaları sindirecek enzimlerin olmaması nedeniyle vücudun bağışıklık – savunma sisteminin tetiklenmesidir.
  • Sağlıklı metabolizmada proteinler parçalanıp aminoasitlere dönüşerek emilir. Ama enzim eksikliklerinde parçalanmadan bütün halde kana karışır. Bağışıklık sistemi, parçalanmamış besinleri tanımadığı için harekete geçer.

Sindirim enzimleri yetersizliğinde bazı gıdalar parçalanamaz ve bu durum barsaklarda enflamasyona yol açar. Enflamasyon bağırsak dokusunu bozarak barsakları daha da geçirgen hale getirebilir. Böylece kana emilmemesi gereken toksinler karışır ve vücudun bağışıklık sistemi harekete geçer; IgG artar. Bu durum tedavi edilmezse kısır döngü oluşur.

Vücut sindirilemeyen gıda parçalarını sanki bir virüs veya bakteri gibi, düşman olarak algılar ve IgG antikorları üretmeye başlar.

‘Gıda İntoleransı Testi’ gıda intoleransı için en doğru testtir. Güvenilir ve bilimsel testler doğru sonucu verir. Bunun için pinner test, biyorezonans test gibi testler yapılabilir.

  • Kilo Alma – Gıda intoleransı, metabolizmanın yavaşlamasına neden olarak, karbonhidrat ve şeker krizlerine yol açan serotonin eksikliklerini ortaya çıkarabilir. Ruh hali dengesini, sosyal davranışları, libido seviyesini, hafızayı ve sindirimi düzenlemeden sorumlu güçlü bir kimyasal olan tükenmiş serotonin seviyeleri bunun nedenidir. Daha da önemlisi, serotonin doğal iştah azaltıcı olarak hareket eder ve mide dolu olmasa bile doluluk hissini sağlar.
  • Depresyon: Gıda duyarlılığının en çok görülen yan etkilerinden birisi de depresyondur. Serotonin; %95 barsak hücrelerinde üretilen mutluluk hormonudur. Eksikliği şiddetli depresyona yol açar. Gıda intoleransı tedavi edilmezse kilo alımı, depresyon ve isteksizlik kısır döngü halinde devam eder.
  • Yorgunluk veya Kronik Yorgunluk – Gıda intoleransı, iltihaplanma ve artmış CRP seviyeleri yorgunlukla sonuçlanabilir.
  • Migren ve Ağrılar – Gıda intoleransı, iltihap, ağrı ve migren gibi birçok rahatsızlığa neden olabilir.
  • Şişkinlik ve Ödem – İltihaplanmış mide, şişkinlik ve ödemin en önemli nedenlerinden birisidir.
  • Eklem Ağrısı – Gıda intoleransı, eklemleri tahriş eden yüksek seviyede IgG antikorları nedeniyle, artrit semptomlarına veya genel eklem ağrılarına neden olabilir.
  • IBS – İrritabl Bağırsak Sendromu – IBS ile gıda intoleransı arasındaki doğrudan bir ilişki olduğunu ortaya koyan tıbbi çalışmalar bulunmaktadır.
  • Cilt Problemleri – Gıda intoleransı, akne ve egzama gibi cilt problemlerine yol açabilir.
  • Vücut sindirilemeyen gıda parçalarını saptayan intolerans testi sonucunda hastalıklara yol açan gıdadan uzak durulur.
  • Şİkayetler geçince ufak dozlarda alıştırma yapılarak o gıdaya yeniden başlanabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir