SKLEROTERAPİ (Köpükle iğneli Varis Tedavisi)

Kılcal damar, Retiküler damar ve orta boy Varislerin ameliyatsız tedavisinde uygulanan mini iğne ile yapılan ilaçlı enjeksiyon tedavisidir. Halk arasında köpük tedavisi olarak bilinen Poliidokanol isimli maddenin işlevisiz damarlara enjekte edilip kurutulması işlemidir. Adeta “uhu” etkisi göstererek damar cidarlarını yapıştırır. Yapışan bu damarları vücut zamanla yokeder. Tedavinin hemen sonrasında kişi gündelik hayatına hemen dönebilir.

Skleroterapi Varis tedavisi öncesi yapılması gereken işlemler var mıdır?

Eğer büyük varisler için venöz Doppler ulrasonografi istenir. Varisler büyükse daha kontsanre ilaç kullanılır ve bandaja, varis çorabına ihtiyaç duyulur. Küçük kılcal damarlarda Ultrasona,  bandaj ve varis çorabına gerek yoktur. İşlem sonrası için hastanın Hamamelis içeren krem kullanması önerilir.

Skleroterapi Varis tedavisi ağrılı mıdır?

Sivrisinek ısırığı gibi küçük bir ağrısı olur. Anestezik krem gerektirmez. İşlem damarların durumuna göre bir saat kadar sürer.

Skleroterapi Varis tedavisi yan etkileri var mıdır?

Kullanılanilaca allerjik reaksiyon gelişebilir. Kullanılan ilacın damar dışına kaçması durumunda bulunduğu yerde nekroz geliştirebilir. Kaşıntı yaratabilir. İşlem bölgesi güneşe maruz kalırsa leke oluşabilir.

Skleroterapi Varis tedavisi sonrasında neler yapılmamamalıdır?

Skleroterapi sonrası işlem izleri geçene kadar kesinlikle güneşe çıkılmamalıdır leke kalabilir. Büyyük varislerin tedavisinde bandaj ve varis çorabı mutlaka kullanılmalıdır. İşlem sonrası 2-3 gün duş önerilmez. O bölgeye lif kese önerilmez. Kesinlikle kaşımamak gerekir.

Skleroterapi sonrası sıcak küvet, masaj, sauna hamam 1 hafta boyunca yasaklanır.

Skleroterapi Varis tedavisi kimlere uygulanmaz?

Hamile ve emziren kadınlaa uygulanmaz. Ciddi allerjik hastalara allerjik astımlılara uygulanmaz.