Fıtıklar 4 safhada değerlendirilir.
- Bulging fıtık
- Protrüzyon fıtık
- Extrüde fıtık
- Sekestre fıtık
Boyun fıtıkları genellikle 1. ve 2. safhadadır. Kendilerini ağrı, uyuşma, karıncalanma, kramp şeklinde belli ederler.
Boyun fıtık tedavileri:

- Lokalite: Fıtığın anatomik yeri (MR görüntüleri)
- Lokalite: Ağrının olduğu ulaştığı dermatomlar (alanlar)
- Modalite: Ağrının ne zaman, nasıl ne ile artıp azaldığı
- Ağrıya eşlik eşlik eden bulgular: Uyuşukluk, karıncalaşma, yanma, kramp
- Ağrıya eşlik eden diğer şikayetler: Uykusuzluk, depresyon, mide ağrısı, alerji vs
- Hissedilen şikayetler: Ölecekmiş gibi, nefes alamayacakmış gibi, içinde canlı birşey varmış gibi
- Tetik nokta ağrılarının saptanması
Bütüncül Tedavi: Fiziksel ve duygusal olarak hastanın tüm sistemini aynı anda iyileştirmeyi hedefleyen tedaviler bütünüdür. Fıtıklarda hem fıtığa hem diğer sorunlara aynı anda iyileşme sunma hedefi koyar.
Ağrı Nöromodülasyon: Fıtık ağrılarında da diğer ağrılarda olduğu gibi ağrı bir yolculuk izler. Ağrının bu yolculuğunda oluştuğu yer (Transdüksiyon), omuriliğe ulaşması (Transmisyon) omurilikten talamusa ulaşması (Transmisyon), talamustan gri cevhere ulaşması (Persepsiyon). Ağrının yolculuk esnasında her aşamada blokajı sağlanabilir.
Özellikle ağrının kaynaklandığı yerden omuriliğe ulaşması A delta ve C lifleri ile ilgilidir. A delta akut ve iğne batması gibi ağrıyı taşırken C lifleri kronik ağrıyı taşır. Kronik ağrıyı kesmek için A delta lifleri uyarılarak C liflerinin taşıdığı ağrının omuriliğe ulaşması engellenir. (Trasmisyon blokajı – Melzack kapı kontrol – TENS tedavisi)
Akupunktur: Akupunktur noktalarına Nogier frekans lazer uygulaması yapılır. Fıtık ağrılarının geçmesini sağlayabildiği gibi fıtığın yerine oturmasını sağlayabilecek etki de sağlayabilir. Fıtıklar 1. ve 2. safhalarda yani bulging ve protrüzyon safhalarında akupunktur uygundur. 3. safhadaki fıtıklara kliniğe göre davranılır. 4. safha fıtıklar kopmuş olduğu için, düşük ayak gelişme riski olduğu için akupunktur tedavisi sadece ağrıyı kesmek için uygulanabilir, 4. safhanın cerrahiye yönlendirilmesi gerekir. Uygun safhada ki fıtık hastasında akupunktur yapılabilir.
Ozopunktur: Akupunktur noktalarına ozon yapılması, ozonun güçlü antienflamatuar yani iltihap çözücü etkilerinin de akupunktura destek vermesi nedeniyle yapılır.
Tetik nokta (Trigger Point) tedavisi: Fıtık ağrıları; sinirleri etkilediği kadar myofasyal kas gruplarını da etkiler. Tetik noktaları kolay kolay herhangi bir tedaviye yanıt vermez. Tetik noktaların tedavisi IMS (Intramuscüler Stimülasyon) ile sağlanır. IMS tekniği kuru iğne ile yapılabildiği gibi, radyofrekans kanül, prilokain ya da ozon iğneleriyle de kombine edilebilir.
Fitoterapi -Aromaterapi: Fitoterapik iltihap – ödem çözücü, ağrı kesici etkilerinden yararlanılabilir.
Schüssler Tuzları: Mineral tuzlarıdırlar. Örnek olarak kas sorunlarında Magnezyum fosfat tuzları, sinir ağrıları için Potasyum fosfat tuzları kullanımı olabilir.
Sitemizdeki yazılar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi mutlaka amaçlı doktorunuza başvurunuz.