İlacı zehirden ayıran dozudur /Paracelsus. Bunun için Farmakope ve ESCOP monografları – yayınları bilimsel yol gösterici parametreleri sunar

Fitoterapi, kabul edilen kalite, güvenlik ve etkinlik standartlarına göre, hastalık veya yaralanmanın tedavisinde, hafifletilmesinde ve / veya önlenmesinde, bunlardan türetilen bitki ve preparatların bilim temelli tıbbi kullanımıdır.

Fitoterapi Nedir?

  • Fitoterapi; sadece bitkiler kullanılarak uygulanan tedavi sistemidir.
  • Fitoterapi “bitkilerin eczacılık ve hekimlik kontrolünde” hastalıkların tedavisinde kullanılmasıdır.
  • Bitkilerin toprak üstü ve altı kısımlarının veya bunların karışımlarının, ham madde veya bitkisel preparat şeklinde taşıyan, günümüz ilaç teknolojisine uygun olarak hazırlanmış tıbbi ürünlerdir.
  • Fitoterapi; hangi bitkinin ne işe yarayacağını hangi şartlar altında hangi  etken maddelerinin oluşacağını bilir. Yan etkilerini, diğer ilaçlarla etkileşimlerinin cevaplarını verir.
  • Fitoterapinin akılcı kullanımı doktor ve eczacı sorumluluğundadır.

Fitoterapinin Kullanıldığı Hastalıklar

  1. Kan dolaşım bozuklukları (atardamar, toplardamar, lenf, varis, ödem)
  2. Kalp hastalıkları, tansiyon problemleri
  3. Şeker hastalığı (Diyabet)
  4. Zayıflama, Aşırı kilo (obesite), Kilo alamama
  5. Mide ve bağırsak rahatsızlıkları (ülser, gastrit, reflü, yanma, gaz, şişkinlik, kabızlık, bulantı, kusma, IBS = İrrıtabl Barsak Sendromu)
  6. Solunum yolları hastalıkları, Astım
  7. Migren, diğer baş ağrıları
  8. Cilt hastalıkları (Alerji, egzema, sedef, saç dökülmesi)
  9. Romatizma, Osteoporoz
  10. Psikolojik rahatsızlıklar (Depresyon, Panik atakları, anksiete, sinir hastalıkları, öfke atakları..)
  11. Uykusuzluk, değişik kriz dönemi problemleri
  12. Kadın hastalıkları (Menstrual (adet) düzensizlik, adet ağrıları, menapoz, sıcak basması..)
  13. Tiroid bezi hastalıkları
  14. Böbrek ve idrar yolları hastalıkları
  15. Üst Solunum Yolları Enfeksiyonları (ÜSYE, nezle, grip, larenjit, faranjit)
  16. Kemoterapi sonrası tedavi

Tabiat doğru kullanılırsa bir eczanedir.

Hastanın fiziksel ve psikolojik şikayetlerini hafifletmek için bitkilerle doğal yollardan tedavisi anlamına gelmektedir.
Fitoterapi birçok medikal tedavinin yanında destekleyici tedavi niteliğindedir.
Fitoterapi bu konuda uzmanlaşmış hekimlerce yapılan bir tedavidir.
Fitoterapik ilaçlar da tıpkı medikal ilaçlar gibi yan etkilere sahip olabilirler mutlaka doktor kontrolünde kullanılmalıdırlar.

Fitoterapik tedavilerde kullanılan bitkilere örnekler

DİYABET – İNSÜLİN DİRENCİ
İnsülin direnci ve Şeker hastalığında: Zeytin yaprağı çayı, Berberis, Elma sirkesi, Tarçın, Üzüm çekirdeği yağı, keten tohumu yağı, Ak günlük sakızı, Tıbbi zerdeçal, Çemen tohumu, Çörek otu, Kişniş, Rezene, Dağ sumağı, Taş mahlep Sarı halile

Mekanizma örnek:
Tıbbi zerdeçal (Curcumin): İnsülün reseptörlerini iyileştirir.Şeker metabolizmasını düzenler. Enflamasyon (mikropsuz iltihap) ve oksidatif stresi azaltır, Adipokin seviyelerini dengeler, GLP-1 salınımını artırarak antidiyabetik gibi davranır,. Curcumin aynı zamanda güçlü bir antienflamatuar ilaçtır. Bu nedenle ağrı sendromlarında, kanser hastalarında da çok değerlidir. Binlerce farmakolojik çalışması yapılmış bitkilerdendir.

Çemen tohumu (Trigonella graceum): Barsaktan glikoz yani şeker emilimini azaltmak, glikoz metabolizmasını düzenlemek, barsak florasını düzenlemek,kan yağlarını (lipidler) özellikle kolesterol trigliserid düşürmek

Sarı halile (Trigonella graceum): İnsülin üreten pancreas Beta adacıklarının fonksiyonlarını iyileştirir ve bu hücrelerin ölümünü engeller.

Çörek otu (Nigella sativa): Hipoglisemik etkili, LDL (kötü kolesterol) düşürür, HDL (iyi kolesterol) artırır.

Sahil çamı (Pinus pinaster): Piknogenol: Diyabetik yara ve göz sorunlarında iltihabı gidererek hızlı iyileşme sağlar.

AĞRI KESİCİ – ANTİENFLAMATUAR İLAÇLAR

Arnica Montana: Özellikle akut travmalarda çok hızlı etki gösterir. Hem fitoterapik hem homeopatik ilaçlardandır. NfKB üzerinden etki göstererek iltihaplı süreçleri baskılar.

Sahil çamı (Pinus pinaster): Antienflamatuar etkisi çok yüksektir. Ağrı tadavilerinde çok kullanılır. İltihabın hakim olduğu her hastalıkta kullanılır. Fibromyalji, Ülseratif kolit, Helikbakter pilori, romatoid artrit, atopik egzema gibi enflamatuar hastalık tedavisinde kullanılır. Erektil disfonksiyon tedavisinde de etkindir.

Sığır kuyruğu (Verbascum thapsus): Antienflamatuar etkilidir, fibromyalji, ankilozan spondlit, romatoid artrit gibi iltihabi hastalıkların tedavisinde kullanılabilir. Sindirim sistem iltihaplarında reflü, gastrit gibi şikayetlerin tedavisinde kullanılır. Kulak iltihaplarında da etkilidir. Vücuttaki tüm enflamasyonları kurutmada iltihap gidermede çok etkilidir. Helikobakter, diş eti iltihapları, eklem iltihapları, böbrek akciğer enfeksiyonları gibi durumlardaanntienflamatuar etki gösterir.

Fitoterapik Bitkilerin Kullanımı Nasıldır?

  • Fitoterapik materyal yıkanarak temizlendikten ve yabancı maddelerden kurtarıldıktan sonra belli elek genişliğinden geçirilerek kullanılmalıdır.
  • Tüketme işleminde infüzyon hazırlanacaksa kaba toz (%2) üzerine kaynar su dökülür ve kapalı kap içinde hafif ısıtılarak 5 dakika tutulur çok uzun sürmemelidir. Taze hazırlanmalıdır.
  • Hazır alınan kutulanmış fitoterapik ürünler su ile yutulabilir ya da poşet çay gibi kullanılabilir.