ROMATİZMAL HASTALIKLAR: 

Romatoid artrit,

Osteoartrit ( eklem romatizması- kireçlenme)

Ankilozan spondilit,

Yumuşak doku romatizması (Fibromiyalji)

Romatizma, kaslarda ve özellikle eklemlerde kendini gösteren ağrılı hastalıkların genel adıdır. Romatizma tek bir hastalık değildir. 200’den fazla çeşidi vardır.

Romatizma hastalığı belirtileri nelerdir?

Eklem ve omurga romatizması yaşan kişilerde sıklıkla görülen şikayetler şöyle sıralanabilir; Eklemlerde ağrı, şişlik, hareket kısıtlılığı, sabahları eklemlerde sertlik olması ancak daha sonra yavaş yavaş gevşemesi, el parmaklarında soğukta beyazlaşma ve sararıp solma.

Romatizmal hastalıklar kaça ayrılır?

Romatizmal hastalıklar iltihaplı ve kuru (dejeneratif) olmak üzere iki büyük gruba ayrılır. İltihaplı romatizmalar içinde en önemlisi, daha çok 30-40 yaş dolayındaki kadınlarda görülen ve giderek ilerleyen romatoid artrittir.

Romatizma ağrısı nerelere vurur?

Bu bakımdan hastalık seyrinde aşağıdaki klinik belirtilerle karşılaşılabilir: Başta el ve ayak bileği, birinci el ve ayak parmak eklemleri, diz eklemi veya omuz eklemi olmak üzere eklemlerde ağrı, şişlik, kızarıklık, eklem hareketleriyle birlikte hassasiyet ve eklem hareketlerinde kısıtlılık.

Romatizma en çok kimlerde görülür?

Romatizma en sık kimlerde görülür? Romatizmal hastalıklar her yaştaki ve cinsiyetteki kişileri etkiler, ancak kadınlar erkeklerden daha sık etkilenir.

Şunu belirtelim Romatizması olan hastaların tanısının konmuş olarak gelmesi şarttır. Tüm ağrılı sendromlarda mutlaka konsültan hekimlerle görüşerek gidilir. Bunu özenle ve önemle belirtelim.